Herren på täppan är han som vet mest

Flyttfirma: Så blir du inte blåst av din flyttfirma

flyttfirma

Du kan hyra flyttföretag för en stressfri rörelse. För att byta lägenhet inte blir en kostnadsfälla bör du ta hänsyn till några saker när du flyttar med en flyttfirma.
Det väsentliga i korthet:

– Med ett professionellt flyttföretag kan du spara tid och nerver. Möbler speditörer kan ta hand om hela rörelsen för dig – från förpackningslådor till montering.
– Flyttande företag beräknar antingen sina priser baserat på tid och ansträngning eller så erbjuder de ett fast pris för hela flytten.
– Vi visar vad du bör vara uppmärksam på när du flyttar, så att din flyttning med ett flyttföretag inte blir en kostnadsfälla.

Om det är dags att flytta så lockar flyttföretag ofta till billiga fasta priser och timpriser: röjning, transport och installation – allt inklusive. Verkligheten är ofta annorlunda. Vissa flyttföretag presenterar till exempel fakturan innan dina lådor och möbler flyttar in igen, eller flyttkostnaderna är ofta högre än tidigare beräknat.
Flytta med en flyttfirma: 7 tips för val av flyttföretag
Följande tips hjälper dig att undvika att luras när du flyttar med hjälp av ett flyttföretag:
– Att få jämförelseerbjudanden
God planering är halva striden. Få därför erbjudanden från flera flyttföretag i god tid innan du flyttar. Om ditt nya hem är i en annan stad, kan det vara värt för dig att inkludera möbeldragare som finns där i prisjämförelsen.

– Kontrollera alla tjänster
Innan flyttföretag förbereder en kostnadsberäkning så har de i åtanke saker som storleken, platsen och varorna som ska flyttas. Detta gör det möjligt för de flyttande företagen att uppskatta hur mycket volym som behöver flyttas från en plats till en annan. Det är tillrådligt att gå igenom alla delar av flyttningen i samråd och fixa dem skriftligt.

– Olika faktureringsförfaranden
Flyttande företag beräknar antingen efter ansträngning och timmar, eller så erbjuder de ett fast pris för hela flytten. Följande gäller för båda typerna av beräkningar: Se till att alla överenskomna tjänster från möbelspeditören alltid visas i den skriftliga kostnadsberäkningen, från att sätta upp skyltfronten framför huset, via utomhuslyft, till förpackningsmaterial och monteringsarbete. Förutom alla enskilda tjänster bör erbjudandet även omfatta moms.

– Fakturering enligt ansträngning
Om det arbete som utförs av det flyttande företaget beräknas per timme är det inte bara timpriset som är viktigt. Det är också avgörande för kostnaderna om timmarna som ska tillbringas på de enskilda tjänsterna, till exempel antalet packare, är korrekt inställda. Om den inställda tidsramen överskrids hotar ytterligare krav. Ytterligare kostnader jämfört med kostnadsberäkningen mellan 25 och 30 procent är dock fortfarande acceptabla.

– Ordna
I de flesta fall rekommenderar vi att fastställa ett fast pris. Så du kan jämföra priserna i förväg och planera kostnaderna. I dessa fall erbjuder de flyttande företagen dig ett bindande pris för hela flyttjänsten. Om möbelspeditören beräknar sig själv genom att ställa in antalet arbetstimmar för lågt, är den extra ansträngningen på hans bekostnad. Men om han uppskattar för många timmar blir du som kund kvar. Omfattningen av tjänster för det fasta priset bör därför bestämmas så exakt som möjligt i förväg och att avtal registreras i alla detaljer.

– Skada orsakad
Om något går sönder under flytten så är inte alla skador försäkrade. Det flyttande företaget ansvarar i allmänhet endast för skador som det orsakar upp till högst 6300 kronor per kubikmeter transportvaror. Som konsument kan du inte falla under detta ansvarsbelopp, men du kan utöka det genom ett avtal med det flyttande företaget.
Försäkring ersätter bara tiden och inte ersättningsvärdet för de skadade hushållsartiklarna. Om det finns ett större behov av täckning kan dock ytterligare försäkringar tecknas hos speditören.
Viktigt: Bevisbördan för transportskador ligger hos dig som kund.

– Rapportera skador
Du måste rapportera uppenbara skador som t.ex. repor på möblerna eller trasiga glas senast en dag efter flytten. Du kan göra anspråk på skador som inte syns externt upp till 14 dagar efter att du flyttat till med firman.

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest